The University of Massachusetts Lowell is made up of three separate campuses that spread across the city. University Crossing is the new hub connecting the North Campus with the South and East campuses across the Merrimack River. The 215,000 SF facility features a four-story glass front, allowing for views of the Merrimack River. The building houses the University Police, parking services, a café, the residence life department, the registrar’s office, and other student services.

Acentech worked with the Perkins + Will design team from start to finish to achieve a visually and acoustically sound space. In particular, the lead designer envisioned a sculptural latticework installation that is extended from the floor all the way to the ceiling of the atrium. Known as “The Lantern,” the structure is a dramatic series of wooden panels that helps to diffuse sound and provide a contrast to the glass facade on the opposite side of the atrium.

In addition to the atrium, Acentech assisted the design team in other acoustical concerns such as sound isolation between the various offices and meeting rooms, room acoustics of the multi-purpose room and the conference rooms, as well as assessment of the mechanical systems that support this building.

View More Projects