Skip to main content
Portfolio

Irwin Jacobs Elementary School


Project Name

Irwin Jacobs Elementary School

Size

74,025 SF

Location

New Bedford, MA

Owner

City of New Bedford

Architect

Turowski2 Architecture

Project Name

Irwin Jacobs Elementary School

Size

74,025 SF

Location

New Bedford, MA

Owner

City of New Bedford

Architect

Turowski2 Architecture

1/5
Irwin Jacobs Elementary School Sign
Irwin Jacobs Elementary School Interior, music classroom with drums, piano and other instruments.
Irwin Jacobs Elementary School Interior, cafeteria during lunch time
Irwin Jacobs Elementary School Hallway, students use their cubbies
Irwin Jacobs Elementary School Gymnasium, students play basketball
Irwin Jacobs Elementary School, students and a teacher enjoy the roof deck
Irwin Jacobs Elementary School Interior, classroom building, colorful HVAC ducts are visible
Irwin Jacobs Elementary School Interior, classroom with 4 large desks and whiteboard walls
Irwin Jacobs Elementary School Interior, Makers space classroom on roof with roof access to deck
Irwin Jacobs Elementary School Interior, children look out of a window looking at the river
Irwin Jacobs Elementary School Interior, a teacher reads to a group of students on window seats
Irwin Jacobs Elementary School Interior, students enjoy the library, which overlooks the river
Irwin Jacobs Elementary School Interior, atrium/lobby with children sitting on stairs
Irwin Jacobs Elementary School Interior, students stretch in the gym/cafeteria

As New Bedford’s first new school in over a decade, the Irwin Jacobs Elementary School is a crucial step toward enriching the lives of students, faculty, staff, and families in this coastal city.

Architects at Turowski2 Architecture collaborated with residents, children, and even Irwin Jacobs himself to create a space that inspires kids to learn, play, and explore the world around them. Acentech was selected by the design team to provide acoustics, audiovisual, and telecommunications consulting for this project.

Make no mistake—this is no ordinary schoolhouse. With a rooftop makerspace, community garden, sustainably-built playground, and flexible classrooms, IJES shows how school design can play a huge roll in how children respond to their educational journey. IJES is also one of only three schools in the nation to offer classes provided by the Lang Lang International Music Foundation. This program looks to spark an interest in music for children from a young age. Acentech worked with the design team to provide excellent acoustical conditions in all these spaces. We provided recommendations for room acoustics, sound isolation and mechanical systems noise control throughout the building. For the music rooms in particular, we helped shape the room and select room finishes to provide optimal conditions for choral and instrumental instruction.

To prepare students for a lifetime of learning, educational institutions must also expose kids to the wonders of technology at an early age. Acentech’s AV and telecommunications consultants worked with designers to create sound systems, digital signage, and ADA-compliant assistive listening capabilities for IJES. This institution also outfits every child with a laptop for schoolwork and research. The school’s wireless network was carefully designed to ensure consistent coverage throughout the building. Creating a network that would support hundreds of computers at once required a thoughtful attention to detail. Acentech’s consultants ultimately created systems that placed an emphasis on the end-user experience to encourage daily use and minimal training for faculty and staff.

Related Work