Skip to main content
Portfolio

Brigham and Women’s Hospital


Project Name

Brigham and Women's Hospital Hale Building for Transformative Medicine

Size

675,000 SF

Location

Boston, MA

Owner

Brigham and Women's Hospital

Architect

NBBJ

LEED Status

LEED Gold

Awards

ENR New England, Best Project Award - Healthcare CODAworx, CODAaward Merit Award European Healthcare Design Awards, Highly Commended

Project Name

Brigham and Women's Hospital Hale Building for Transformative Medicine

Size

675,000 SF

Location

Boston, MA

Owner

Brigham and Women's Hospital

Architect

NBBJ

LEED Status

LEED Gold

Awards

ENR New England, Best Project Award - Healthcare CODAworx, CODAaward Merit Award European Healthcare Design Awards, Highly Commended

1/7
Brigham And Womens Seating and dining Area
Brigham And Womens Staircase
Brigham And Womens Mri Machine Acentech
Brigham And Womens Lobby
Brigham And Womens Examination room
Brigham And Women's Lab with corrosive chemicals storage
Brigham And Womens Interior, energy area with pipes, wires, and tubes
Brigham And Womens Interior, energy area
Brigham And Womens Interior conference room innovation hub
Brigham And Womens Interior conference room with three people talking around the table
Brigham And Womens Interior Lab Space

Acentech provided acoustics and vibration consulting services for the Hale Building for Transformative Medicine, an 11-story, 675,000 SF translational research and clinical facility on the Longwood campus of Brigham and Women’s Hospital.

The building houses eight floors of research laboratories, two floors of medical clinics, a vivarium, a conference and teaching center, and a state-of-the-art imaging facility, as well as a 400-car parking garage.

Acentech’s design addressed architectural acoustics, building mechanical system noise and vibration control, footfall-induced vibration control, and control of noise and vibration due to the Co-Generation plant in the basement of the building. The CoGen plant was a potential source of significant noise and vibration that could adversely impact sensitive equipment throughout the building. The project team mitigated the vibrations and noise emanating from the CoGen machines by mounting the plant on a concrete pad with 10-in.-thick vibration isolation pads installed between the pad and the floor.

Another area of concern for this project was the footfall-induced vibration in the vivarium, laboratories, and imaging suite. Acentech assessed the vibration, and made recommendations in order to achieve acceptable vibration levels for these sensitive spaces.

This award-winning project is designed for LEED Gold certification.

Note: all photos courtesy of NBBJ.

Related Work